Príliš sladký život

Diabetes mellitus je jedným z civilizačných ochorení, ktorého vzostup je markantný. V drvivej väčšine prípadov ide o ochorenie, ktoré je spôsobené zlou životosprávou a nesprávnou výživou.

Diabetes, po slovensky cukrovka, je ochorenie, ktoré postihuje pankreas (podžalúdkovú žľazu).  Názov vznikol spojením dvoch slov. Slovom „diabetes“ boli ešte  200 rokov pred naším letopočtom označení pacienti, ktorí strácali viac tekutín, ako príjmali. Slovo „mellitus“  bolo k ochoreniu pridané až v roku 1674, kedy profesor Thomas Willis popísal sladkú, medu podobnú chuť moču u pacientov, ktorí rovnako priveľa močili. Toto ochorenie je povedomé asi každému, no čo je jeho príčinou, čo spôsobuje a ako sa prejavuje sa dočítate v tomto článku.

Čo je „normálna“ hladina cukru v krvy?

Teoreticky vzaté, v dnešnom svete všetko alebo aj nič. No v našom probléme sa budeme venovať hladine cukru v krvi. Hovoríme o tzv. glykémií,  ktorú meriame u pacientov na lačno, ideálne ráno. Fyziologicky (normálne) je hodnota glykémie u zdravého jedinca v rozmedzí od  3 do 8 mmol na 1l  krvi.  Túto hodnotu nám v tele zabezpečujú hormóny (hlavne inzulín a glukagón) , nervovo riadené systémy, metabolizmus cukrov, správne spracovanie živín a ich následné vylučovanie.

Hodnoty nad normu považujeme za hyperglykémiu , hodnoty pod normu označujeme ako hypoglykémiu. Keď už vieme, čo je normálne pre náš organizmus, pozrime sa bližšie na ochorenie ako také…

Diabetes mellitus je heterogénna skupina metabolických ochorení, ktorých spoločným prienikom je chronická hyperglykémia. Tá je spôsobená poruchou sekrécie alebo účinku inzulínu, v niektorých prípadoch ich kombináciou.

Hyperglykémia vzniká ako odpoveď na nedostatok inzulínu, poprípade jeho nedostatkom v cieľových tkanivách.  Pri chronickej hyperglykémií  dochádza k dlhodobému poškodeniu, nefunkčnosti  alebo zlyhaniu rôznych orgánov, hlavne očí, obličiek, nervov, srdca a ciev.

Ako náhle hovoríme o poruche inzulínu už v konečných tkanivách, porucha je na úrovni metabolizmu sacharidov (cukrov), proteínov (bielkovín) a tukov. Druhotným problémom môže byť aj metabolizmus solí.

Nie je cukrovka ako cukrovka!

Existujú dva základné  typy cukrovky, no nie každý v nich vidí rozdiel. Často sa stáva, že ani sám pacient trpiaci týmto ochorením nevie, ktorý typ diabetu je jeho. Málo z nich taktiež rozumie, na akej podstate ich ochorenie vzniklo, čo je jeho príčinou a ako sa tomu vyvarovať .

Nabudúce sa budeme venovať rozdielom v jednotlivých typoch cukrovky.

Pridaj komentár

Prejsť na panel nástrojov